Al Pot Petit – Programa Movistar+

Focus in: Al Pot Petit – Programa Movistar+

En anys recents estan apareixent propostes cinematogràfiques d’interès, procedents de països habitualment fora de l’imaginari cinèfil. Més enllà de l’exotisme de les seves localitzacions o de les seves històries, ens ofereixen uns punts de vista i narratives que, sense perdre de vista els models ja coneguts, presenten una marcada personalitat.

El programa especial (Focus In) de la 15.ª edició està dedicat a pel·lícules procedents de països dels quals no estem acostumats a veure cinema. Al Pot Petit – Programa Movistar+ ens presenta propostes de llocs com Costa Rica o Nepal, amb la voluntat d’ampliar el nostre radar visual, mostrar el talent menys conegut i posar en valor noves cinematografies.

pot petit

AL POT PETIT

As I Open my Eyes

Director Leyla Bouzid
País Tunísia/França/Bèlgica/Emirats Àrabs // Year 2015 // Duration 102 min.
Cast Baya Medhaffer, Ghalia Benali, Montassar Ayari

Tunísia, estiu del 2010, mesos abans de la revolució. Farah ha acabat la secundària i la seva família vol que estuduiï medicina. Ella té altres plans: canta a un grup de rock, vol divertir-se, descobrir l’amor, sortir de nit, viure. El que sembla una història ja vista, es converteix en un captivador relat de coratge col·lectiu. La directora situa el pes del film en Farah i la seva mare, que omplen de calor i color la pantalla.

Ambientat just abans de la revolució gessamí, ens parla d’una doble realitat, els joves en un país esgotat, les dones al Sud del Mediterrani, motors que van empentar el canvi. Des d’una història familiar ens transmet l’energia d’aquells moments, la resistència a través de la música, la voluntat d’anar endavant i viure plenament, i la veu de la Farah cantant esdevé la veu d’una generació. Tot i la confrontació (de maneres de pensar, perspectives a la vida) entre els personatges, el film desprèn positivitat i ens projecta optimisme sobre la realitat a la regió.

Amb unes actrius de carisma desbordant, AS I OPEN MY EYES és un fascinant conte de rebel·lió i creativitat i està sent aclamada com una de les millors ficcions sobre la Primavera Àrab.

Premi del Públic // Europa Label Award // Giornate degli Autori Mostra di Venezia

pot petit

  AL POT PETIT

  Viaje

  Director Paz Fábrega
  País Costa Rica // Year 2015 // Duration 71 min.
  Cast Fernando Bolaños, Kattia González

  La Luciana i el Pedro es troben per primer cop a una desfassada festa de disfresses a San José. Ella va vestida de col·legiala, ell porta una disfressa d’ós. Només unes hores després, tots dos van camí al parc Rincón de la vieja, on passaran alguns dies abans de… no en tenen ni idea, d’abans de què. L’única cosa que saben i els importa és que els seus amics s’estan emparellant i procreant, la qual cosa els sembla molt més estranya que sortir a l’aventura amb un complet desconegut. I, qui sap? Aquesta podria ser una de les seves darreres oportunitats per experimentar novament la llibertat adolescent…

  Paz Fábrega, costa-riquenya que va créixer a Nova York, ens mostra adults que actuen com infants sense ser moralista en aquest personalíssim segon llargmetratge rodat en un encisador blanc i negre. Una profunditat inesperada s’escola a través de les converses íntimes i Fábrega questiona amb tendre sentit de l’humor la nostra flexibilitat envers les convencions. Un dolç i divertit viatge.

  pot petit

     

   

   AL POT PETIT

   Kalo Pothi (The Black Hen)

   Director Min Bahadur Bham
   País Nepal/Alemania/Suïssa/França // Year 2015 // Duration 90 min.
   Cast Khadka Raj Nepali, Sukra Raj Rokaya, Jit Bahadur Malla

   Prakash i Kiran són dos joveníssims grans amics, sempre preparats per perpetrar qualsevol malifeta. Tot i pertànyer a diferents castes i religions són inseparables i, com al conte de la lletera, comencen a criar una gallina, amb la idea de vendre’n els ous. No tot són flors i violes, la història succeeix al 2001 durant un breu alto el foc de la guerra civil que fa anys que castiga el país. Mica en mica, veiem que l’aldea en què viuen Prakash i Kiran es troba en primera línia i pateix de manera amarga els efectes de la guerra. Tot d’una, els nens perden la gallina. Els dos amics emprenen un viatge singular per recuperar-la, poc conscients de la fragilitat de la treva. Un enfocament naturalista, gairebé documental, amb una lluminosa fotografia de paisatges espectaculars que ens apropen a la quotidianitat de la regió. Una història senzilla i profunda alhora, que de tan local esdevé universal. Una faula tendra amb rerefons amarg arrodonida per la bellesa de l’entorn i el carisma dels dos joves actors. Primer llargmetratge del Nepal a la història en ser seleccionat a Venècia, on es va endur diversos premis. Un viatge encisador al país més alt del món.

   Millor Film Settimana della Critica Venezia

   pot petit

    AL POT PETIT

    Las Marimbas del infierno

    Director Julio Hernández Cordón
    País Guatemala // Year 2010 // Duration 75 min.

    Don Alfonso, un ‘marimbero’ extorsionat per la mara, i Blacko, rocker i metge, satànic i evangèlic, s’uneixen amb un objectiu en comú: tirar endavant amb la música. Com? Fusionant el so tradicional de la marimba amb la potència del heavy metal. El resultat és un film humanista, ple d’humor, que tracta temes universals d’amistat, creativitat, o les vivències al Guatemala contemporani.

    En un país sense llei de cinema ni institucions dedicades, on els directors empentaven els seus projectes com a ‘cinema de guerrilla’, el guatemaltec Julio Hernández Cordón dóna forma a un film que flirteja entre la ficció i el documental, i fa de les mancances oportunitats per donar-li un estil propi. I que va guanyar simpaties arreu del món, i premis a festivals com Valdivia, Miami, Morelia, Toulouse o BAFICI.

    Després de guanyar Horizontes Latinos amb la seva Opera Prima (Gasolina), amb el seu segon llarg va aconseguir cridar l’atenció sobre una regió desconeguda per a la cinematografia mundial, i convertir-se en abanderat de l’actual explosió creativa a Amèrica Central. De ben segur que a vosaltres també us sorprèn.

    Premi del públic (Festival Internacional de Cine de Valdivia) // Millor Film (Festival Internacional de Morelia) // Jury Prize  (Miami International Film Festival) // Grand Prix (Rencontres Cinémas d’Amérique Latine de Toulouse) // Menció Especial  (BAFICI)

        pot petit